Majorithy Arabians

24.05.2019 Viime päivityksestä onkin näköjään hieman aikaa, mutta aktiivisena tässä ollaan oltu vaikkakin tämän vuoden varsat ovat myöhässä SAI:n hevosten sivuongelmien vuoksi. Toivottavasti saadaan varsat kuitenkin vielä tämän vuoden puolella maailmaan... Lue lisää

Majorithy Arabiansin 10 -vuotiseen historiaan on mahtunut paljon kaikenlaista ja hevosia on tullut ja mennyt. Muutama tallin hevosista on ehtinyt jo eläkkeelle saakka ja päässyt näyttämään arvonsa myöskin laatuarvosteluissa. Lue lisää tallin historiasta

MJA Rhana Jasima ++++


2010 Chestnut Straight Egyptian Arabian Mare, 153cm
Born 26.2.2010, now at age M Layouts / 

raitatossu.net/mayflower, VH11-003-0409
Bred and owned by Shannon. (VRL-05645), Majorithy Arabians
Retired from 2nd Level Dressage Dressage

AHAC points 1.409, Legion of Masters
AHAC Breeder's Sweepstakes Nominated Mare
ASDA points 120, Champion
RHLA Quality 61,667 %
All-Sim Evaluation Bronze Premium
RMP 3 Star Prospect 1068p.

KTK-II, kantakirjattu marraskuun 2018 tilaisuudessa pistein 19 + 19 + 19 + 20 = 77p.
YLA1 palkittu toukokuun 2019 tilaisuudessa pistein 35,5 + 24 + 17 + 15 + 4 = 95,5p
KRJ-III palkittu kesäkuun 2019 tilaisuudessa pistein 8 + 40 + 0 + 20 + 15 = 83p.


"Raikas, aurinkoinen ilma, pieni tuulenvire heilauttaa hiuksiasi ja värähdät kylmästä. Tallin suunnalta kuuluu
kavionkopsahduksia ja pärskähdyksiä. Tallista astelee hoitajansa kanssa ylväänä rautias tamma. Hevonen pysähtyy kynnykselle
katselemaan maassa pomppivaa pikkulintua. Tamma katsoo lintua mielenkiinnolla ja laskee päätään alemmas. Lopulta rautiaan korvat
kääntyvät höröön, se nyökäyttää päätään ja lintu lehahtaa tiehensä. Rautias katsahtaa sinuun, kallistaa hieman päätään
ja hörähtää hiljaa. Taluttaja huomaa sinut ja tervehtii ystävällisesti. Sitten he lähtevät jatkamaan matkaansa, tamman nuuhkiessa
innoissaan ilmaa, jossa ensilumi putoilee hiiren hiljaa maahan."


History

Rhana on tallin kolmas egyptinarabikasvatti ja isäksi valikoitui pitkän harkinnan jälkeen upea Shadiyalainen kimo Naheeb Ali, jonka eloa olin seurannut jo tovin. Olin ihastellut Wenlan hevosia jonkin aikaa ja Ali teki minuun sellaisen vaikutuksen, etten voinut unohtaa sitä joten päädyinkin laittamaan Shadiyaan astutuspyyntöä. Hazalle Ali oli juuri täydellinen ja varsasta tuli enemmän kuin toivoinkaan. Yhdistelmä osoittautuikin oikein onnistuneeksi tammavarsan kasvaessa.

Rhana on erittäin potentiaalinen ja se onkin kerännyt voittoja toisensa jälkeen mm. AHACissa, josta sillä on jo arvonimi Legion of Master. Ratsuhevosten laatuarvostelussa tamma nappasi Quality -palkinnon pronsentein 61,667%, All Sim Evaluationissa Bronze Premium -palkinnon sekä Rate My Pony -arvostelussa kolmen tähden ratingin pistein 1068p. Komeiden vanhempien tavoin toivoimme myös Rhanan niittävän jossain vaiheessa mainetta näyttelyissä ja niinhän se tekikin. Tamma sai ensimmäisestä NJ-näyttelystään irtoSERTin ja kantakirjaustilaisuudesta tuli iloisia uutisia, kun Rhana kantakirjattiin toisella palkinnolla.


About

Yleisesti ottaen Rhana on voimakastahtoinen mutta erittäin älykäs rouva. Tamma tutkii koko ajan laajenevaa maailmaansa uteliaisuudella, mutta tietäväinen pilke pysyy aina silmäkulmassa, kuin se tietäisi jonkin suuren salaisuuden. Rhana on rakastettava jos haluaa, se hörisee kainosti, tulee korvat höröllä tutkimaan sinua ja valloittaa sinut parissa minuutissa. Jos tamma ei saa tahtoaan läpi, se pahastuu ja saattaa kieltäytyä tulemasta kiinni tai saattaa jopa vilauttaa hampaitaan. Rhanan kanssa saa aina olla ihmettelemässä, mitä seuraavaksi tapahtuu. Rhana käyttäytyy usein kuin kuningatar, että tila olisi sen valtakunta, jota se oikeudenmukaisesti hallitsee. Tamman ylväs olemus ja hieman tulinen katse vahvistavat tätä käsitystä kun se on pahalla tuulella. Yleensä Rhana on kuitenkin viattoman iloinen, mutta jollain tavalla kunnioitettava. Huonona päivänä voimakas luonne tulee erittäin hyvin esille ja jos joku ei tammaa huvita niin se ei sitä ihan varmasti suostu tekemään.

Laitumella Rhana pitää selkeää johtajan paikkaa ilman haastajia. Nuoremmat hevoset tuntuvat kunnioittavan tätä tammaa vaistomaisesti, kuin Rhana olisi jotain kuninkaallista. Vanhemmat tammat kuitenkin vain tuhahtavat ja palauttavat Rhanan maanpinnalle. Tamma kisailee kuitenkin mielellään muiden kanssa, kunhan sille ei aleta ryppyillä. Tällöin kyseenalaistaja saa Rhanalta tiukan näpäytyksen. Kutsuttaessa Rhana kohottaa päätään, katsastaa onko hakija tuttu ja riippuen siitä, millä tuulella tamma on, se joko lähtee ravaamaan luokse tai sitten kävelemään hitaasti lompsien, napsien suupaloja matkan varrelta mukaansa.

Hoitaessa Rhana rauhoittuu ja rentoutuu. Tamma rakastaa kun sille jutellaan sitä harjatessa. Se ei arista mitään kohtaa kehossaan ja kaviotkin se nostaa nätisti. Rhana saattaa hoitaessa jopa torkahtaa, harjaaminen rentouttaa sen aivan täysin. Tämä onkin ollut meillä hyvä keino rentouttaa tammaa mm. kisapaikoilla kun Rhana meinaa hermoilla. Älykäs tamma oppii temppuja vaivattomasti, mistä on kyllä joskus vain haittaa, kuten silloin kun Rhana oppi avaamaan karsinan salvan. Rhana rakastaa vettä ja se nauttiikin suuresti pesukerroista. Tamman on saatava aina juoda letkusta ja nuorempana sillä oli tapana napata letku suuhunsa ja pitää hauskaa räiskytellen vettä päällensä. Hoitaja ei aina välttämättä ollut tästä hauskuudesta niinkään innoissaan joutuessaan vaihtamaan kuivia vaatteita päälleen myöhemmin. Myöskin rantavedessä laukkailu on tamman mieleen, mutta syvemmälle Rhanan rohkeus ei kuitenkaan riitä. Mutta vettä tamma ei ainakaan kaihda, niin kuin ei melkein mitään muutakaan, haukkuvat koirat ovat Rhanan mielestä tuskin huomion arvoisia ja paperipussit ainoastaan mielenkiintoisia, eivät pelottavia. Oman arvonsa tuntevana ja omaa tilaansa arvostavana tamma saattaa antaa lähtöpassit liian lähelle uskaltautuville koirille. Varustessa Rhana saattaa hieman pullistella, riippuu ihan millä tuulella tamma on. Suitset sujahtavat kuitenkin päähän helposti, tamma jopa laskee päätään helpottaakseen hoitajan tehtävää.

Ratsastaessa Rhanan kunnioitus täytyy ensin hankkia, muuten se on yhtä taistelemista. Tammaa ei huvita vaivautua jonkun osaamattoman aloittelijan tähden joka ei tiedä mitä tekee. Kuitenkin kun tammalle on tehnyt selväksi kuka päättää mitä tehdään, siitä tulee ihana ratsastettava. Pehmeät liikkeet omaava tamma osaa liikkua erittäin joustavasti ja kauniisti halutessaan, ja yleensä Rhana tekeekin tärkeän ihmisen takia mitä vain. Rhana tottelee painoapuja moitteettomasti ja se on hyvin kuuliainen kun alkulämmittelyistä on päästy. Maastossa neiti on rauhallinen ja tutkailee ympäristöään, mutta jos se löytää jotain mielenkiintoista, yrittää se päästä tutkimaan sitä. Jos tämä mielenkiintoinen "asia" sattuu olemaan siili tai muuta sen tapaista on erittäin tärkeää pitää tamma hallinnassa, sillä Rhana saattaa äkkiä muuttaa mielensä mukavasta asiasta ja antaa kaviota. Maastossa tamma on melko varma ja se onkin monesti rauhoittavana seurana nuoremmille hevosille. Rhana hyppää hyvin, mutta ei pahemmin välitä ylimääräisestä hyppimisestä.


Pedigree

Naheeb Ali
2004 bay straight egyptian arabian, 151cm
Comel
bay straight egyptian arabian, 153cm
Cadillac Bloods
Cormett
Naryishi
grey straight egyptian arabian, 147cm
Master
Nobel
Khal Haz Peanut
2007 chestnut straight egyptian arabian, 151cm
Sweet Dream
rautiaankimo straight egyptian arabian, 154cm
Desperado
Exceladdin
Majreeh Khal
bay straight egyptian arabian, 146cm
Soho Caroi
Sweet Rose


Rhanan isä Naheeb Ali oli kuvankaunis 151-senttinen ruunikko egyptinarabiori. Ali syntyi Ranskassa ja saapui sieltä Wenlalle Shadiyaan aloittelemaan kisa-uraansa. Rhanan lisäksi orilla on toinen tammajälkeläinen, Roshaney al Shadiya. Orista ei ole jäänyt paljoakaan tietoa sen sivujen kadottua. Naheeb Alin isä Comel oli myöskin Ranskassa syntynyt egyptinarabiori. Comel oli 153-senttinen tummanruunikko komistus, joka teki upean kisauran kouluratsastuksen parissa ollessaan yksi omistajansa silmäteristä. Ori menestyi hyvin myös näyttelyissä ollen monesti best in show. Comel oli luonteeltaan hyvin yhteistyöhaluinen ja arabiksi rento, ja sen vuoksi se olikin suosittu siitosori aina siihen saakka kun se jouduttiin lopettamaan 21 vuoden iässä pahan ähkyn vuoksi.

Isänisänisä Cadillac Bloods oli yhdysvaltalaissyntyinen, 157-senttinen musta egyptinarabiori. Voimakkaan luonteensa vuoksi Cadi oli hieman hankala hevonen, mutta luottoratsastajansa kanssa se kilpaili erittäin menestyksekkäästi nuorena laukoissa ollen 2- vuotiskauden paras ori. Cadi astui 7 tammaa, jonka jälkeen se ruunattiin ja luonnekin helpottui. Myöhemmin ruuna uudelleenkoulutettiin ja se kilpaili helpoissa koululuokissa muutamia hyviä sijoituksia. Ori kuoli selvittämättömän sairauden vuoksi 15 uoden iässä. Isänisänemä Cormett oli ruunikko 150-senttinen egyptinarabitamma, joka syntyi USAssa. Se kiersi näyttelyitä pienestä saakka ja menestynyt tamma myytiinkin pian hienolle siittolalle, joka kilpailutti sitä matkaratsastuksessa. Cormett oli tallin parhaita siitostammoja kunnes se menehtyi äkilliseen suolistotulehdukseen.

Rhanan isänemä Naryishi oli venäläissyntyinen ruunikonkimo egyptinarabitamma. Vain 147-senttinen Naryishi vietiin vuoden ikäisenä Ranskaan, missä se kisasi joitakin hyviä sijoituksia koulussa ja sai 3 jälkeläistä. Naryishi myytiin viettämään eläkepäiviään lapsiperheeseen, jossa se nukkui ikiuneen kunnioitettavassa 32 vuoden iässä.

Isänemänisä Master oli tulinen rautias 160-senttinen egyptinarabiori, jolla oli surullisen lyhyt ja vaikea elämä. Ori myytiin heti luovutusiässä varakkaalle sijoittajalle, joka koulutti siitä rankalla kädellä hermoilevan laukkahevosen. Masterin ura oli keskinkertainen lukuunottamatta yhtä voittoa, jonka vuoksi se astui muutaman tamman. Ori loukkasi jalkansa pahasti 3-vuotiskaudellaan ja se jouduttiin lopettamaan radalle. Isänemänemä Nobel oli mustanruunikko 151-senttinen kenttätamma. Egyptiläislinjainen Nobel oli ketterä ja nopea, mikä teki siitä monipuolisen ratsun. Tamma sai kaksi jälkeläistä päätettyään kisauransa ja kävi pyörähtämässä myöskin näyttelykehissä päästen lopulta kantakirjaan. Nobel nukkui pois omassa karsinassaan ollessaan melkein 30 vuotias.

Rhanan emä Khal Haz Peanut oli rautias 151-senttinen egyptinarabitamma. Haza syntyi egyptissä Khal Arabiansin tiluksille. Hienosta yhdistelmästä oleva tamma oli päätetty huutokaupata jo ennen syntymäänsä. Muutaman mutkan kautta Haza saapui Majorithyyn aloittelemaan kisauraansa helpoissa koululuokissa. Tamma oli hieman pidättäytyväinen ja omissa oloissaan viihtyvä, jopa hieman ilkeä. Se menestyi ihan kivasti ja kisasi myös AHACissa näyttelyissä keräten 121 pistettä. Haza lopetettiin 24 vuoden iässä kovan kaviokuumeen vuoksi.

Emänisä Sweet Dream oli rautiaankimo 154-senttinen egyptiläissyntyinen ori. Kiltiksi tituleerattu Dera oli helppo ja mukava ratsu, minkä varjolla sen kisaura olikin menestyksekäs. Erittäin yhteistyöhaluinen ori oli monen lempiratsu ja yksi tallin suosituimmista hevosista, jonka selkään uskalsi päästää myös hieman kokemattomampiakin ratsastajia. Dera kiersi myös muutamia näyttelyitä saaden tuomareilta kehuja hienosta luonteestaan ja ruusukkeita komeasta ulkomuodostaan. Dera jätti jälkeensä peräti 14 jälkeläistä.

Emänisänisä Desperadon tarina on hieman hämyinen. Rautias 152-senttinen ori syntyi Egyptissä ja ilmeisesti kilpaili 2- vuotiskautensa laukoissa. Orilla on tiettävästi noin kymmenen jälkeläistä. Emänisänemä Exceladdin oli musta egyptinarabi. Peräti 156- senttiseksi kasvanut tamma kilpaili esteillä ja kouluratsastuksessa jonkin verran entisen omistajansa kanssa, ennen kuin tamma myytiin ulkomaille. Näyttelykehistä tutuksi noussut tamma sai 3 jälkeläistä, jotka kulkivat emänsä jalanjäljissä niin käytössä kuin näytössä. Exceladdin lopetettiin 18-vuotiaana pahoin murtuneen jalan vuoksi.

Emänemä Majreeh Khal oli pieni vaaleanruunikko läsipäinen egyptinarabitamma. 146-senttinen pitkätukkainen Majreeh oli pieni, mutta pippurinen. Oman päänsä pitävä tamma oli melkoinen ruusukehai esteillä, pikkutamma hyppäsi kevyesti 90-sentin ratoja. Voitokas Majreeh voitti puolelleen myös näyttelytuomarit keräten palkintoja kuin sieniä. Kaunis pikkutamma sai 4 jälkeläistä ja yksi niistä jäi pitämään tammalle seuraa sen eläkepäiville.

Emänenmänisä Soho Caroi oli pienehkö ruunikko egyptiläinen arabiori. Egyptissä erittäin tunnetuksi tullut ori kilpaili vaativissa koululuokissa hienolla menestyksellä ja se olikin suosittu siitosori. Pienestä koostaan huolimatta Caroi oli erittäin vahvatahtoinen ja välillä jopa vaikea käsitellä. Helposti kuumuva ori oli kuitenkin yksinkertaisen helppo ratsastettava ja se keskittyikin kisoissa tehden parhaansa. Ori nukkui ikiuneen vain hetki sen jälkeen kun se oli voittanut yhden kisauransa suurimmista palkinnoista. Emänemänemä Sweet Rose oli nimensä mukaisesti ihastuttava ja kaunis tamma. 154-senttinen raudikko ei juurikaan ehtinyt kilpailemaan lyhyehkön elämänsä aikana ja näyttelykehissäkin se ehti pyörähtämään vain muutaman kerran. Tamma ehti saada vain yhden jälkeläisen, kun se traagisesti menehtyi massiiviseen verenvuotoon synnytyksen yhteydessä.


Gallery


   Photos © Arabians LTD & Al Assalah ArabiansNJ
09.11.2018 Majorithy Arabians, päätuom. Jannica, irtoSERT
28.05.2019 Majorithy Arabians, tuom. Miia Maria, irtoSERT
22.06.2019 Majorithy Arabians, tuom. Lissu T, BIS4, MVA-SERT
01.07.2019 Majorithy Arabians, tuom. Dimma, BIS2, MVA-SERT

VSN
31.10.2018 Maybeck Stud, tuom. Reibili, RCH
08.11.2018 Adina, tuom. dookie, RCH

KRJ, sijoituksia 44, joista voittoja 8
26.12.2017 Kisakeskus Jelly, Helppo C, 4/17
26.12.2017 Kisakeskus Jelly, Helppo B, 3/22
01.01.2018 Vähäpelto, Helppo A, 3/30
04.01.2018 Kototalli, Helppo C, 4/22
08.01.2018 Vähäpelto, Helppo A, 3/30
09.01.2018 Priton Budyonnys, Helppo A, 1/30
09.01.2018 Priton Budyonnys, Helppo A, 6/30
14.01.2018 Team J&K, Helppo B, 3/40
15.01.2018 Team J&K, Helppo A, 1/40
16.01.2018 Team J&K, Helppo A, 2/40
17.01.2018 Team J&K, Helppo A, 5/40
17.01.2018 Vähäpelto, Helppo A, 1/30
18.01.2018 Vähäpelto, Helppo A, 4/30
20.01.2018 Vähäpelto, Helppo A, 3/30
24.01.2018 Roscoff, Helppo A, 3/50
26.01.2018 Roscoff, Helppo A, 1/50
30.01.2018 Roscoff, Helppo A, 7/50
01.02.2018 Härdelli, Helppo B, 3/30
02.02.2018 Mörkövaara, Helppo B, 2/30
02.02.2018 Härdelli, Helppo C, 1/30
07.02.2018 Härdelli, Helppo C, 2/30
08.02.2018 Koistila, Helppo B, 5/30

10.02.2018 Ruskavaara, Helppo B, 5/30
12.02.2018 Raatteen Suomenhevoset, Helppo A, 5/30
12.02.2018 Härdelli, Helppo C, 4/30
12.02.2018 Holmberg, Helppo A, 1/30
13.02.2018 Oldfinion Dressage, Helppo A, 4/30
14.02.2018 Oldfinion Dressage, Helppo A, 2/30
14.02.2018 Holmberg, Helppo A, 4/30
14.02.2018 Karhumetsä, Helppo A, 4/30
15.02.2018 Holmberg, Helppo A, 3/30
16.02.2018 Koistila, Helppo B, 3/30
18.02.2018 Raatteen Suomenhevoset, Helppo B, 1/30
20.02.2018 Karhumetsä, Helppo A, 5/30
01.03.2018 Avskild Stuteri, Helppo A, 4/30
04.03.2018 Kaarnan Suomenhevoset, Helppo A, 4/40
05.03.2018 Kaarnan Suomenhevoset, Helppo A, 3/40
05.03.2018 Kaarnan Suomenhevoset, Helppo A, 5/40
15.03.2018 Edelsten Ponies, Helppo A, 6/40
18.03.2018 Shamrock Hill, Helppo A, 4/40
20.03.2018 Duán Stable, Helppo A, 2/30
20.03.2018 Edelsten Ponies, Helppo A, 6/40
23.03.2018 Duán Stable, Helppo A, 1/30
24.03.2018 Duán Stable, Helppo A, 4/30

Greatest Achievements
Majorithy Arabians Summer Show III, Champion Sixteen Year Old Mare
Egyptian Event, Champion Classic Head Prime Time Mare
German Elite Cup, Champion Liberty Prime Time Mare
Ströhen International, Champion Classic Head Senior Mare


AHAC Championships 2017-2019
AHAC, CH, 2018 AHAC Region 13 Championships, Classic Head Prime Time Mares
AHAC, CH, 2018 AHAC Region 9 Championships, Sixteen Year Old Mares
AHAC, CH, 2018 AHAC Region 9 Championships, Most Classic Prime Time Mare
AHAC, CH, 2018 AHAC Egyptian Event Europe, Sporthorse Prime Time Mares In-Hand
AHAC, CH, 2018 AHAC Egyptian Event Europe, Sixteen Year Old Mares
AHAC, CH, 2018 AHAC Nereus Egypt Meet I, Second Level Dressage Test I
AHAC, CH, 2018 AHAC Majorithy Arabians Summer Show III, Sixteen Year Old Mares
AHAC, CH, 2018 AHAC Egyptian Classic Cup, First Level Dressage Test I
AHAC, CH, 2018 AHAC Egyptian Event, Classic Head Prime Time Mares
AHAC, CH, 2018 AHAC Arabian Masters, Open Freestyle Dressage Prime Time Horse
AHAC, CH, 2018 AHAC Scottsdale, Open Freestyle Dressage Prime Time Horse
AHAC, CH, 2018 AHAC German Elite Cup, Liberty Prime Time Mare
AHAC, CH, 2017 AHAC Sharjah, Open Dressage Hack Prime Time Horse
AHAC, CH, 2017 AHAC Saint-Tropez Arabian Cup, Introductory Dressage Test A
AHAC, Ch, AHAC Ströhen International, Classic Head Sr

01.03.2010, Päiväkirjamerkintä, omistaja
Vain muutama päivä sitten Haza oli saanut ensimmäisen varsansa ja olin innoissani kun kasvatusprojektini oli lähtenyt niin mukavasti käyntiin. Punertava tammavarsa oli todella kaunis valkoisine merkkeineen ja luonteeltaan erittäin utelias. Rhanaksi nimetty varsa oli vilkas ja tutkimassa ihan joka paikkaa, käytävällekin se oli jo tunkenut ovenraosta aivan yksinään. Istahdin karsinaan tammojen seuraksi ja varsa tulikin välittömästi ihmettelemään minua ja taisipa tuo maistella hieman hiuksianikin. Haza siirtyi viereeni seisomaan rapsuteltavaksi kun Rhana alkoi pörrätä omiaan ympäri karsinaa. Hetken pompittuaan varsa tuli takaisin luokseni ja kävi makuulle tamman ja minun väliin. Rapsuttelin unista varsaa, joka nukahtikin pian. En raskinut nousta, joten istun karsinassa lähemmäs tunnin kunnes Rhana heräsi ja ripein ottein nousi ylös ja suuntasi maitobaariin.


19.04.2010, Päiväkirjamerkintä, omistaja
Tällä viikolla meillä oli vuorossa Rhanan käsittelyä ja kosketukseen totuttelua. Innokas tammavarsa kurkisteli jo karsinastaan, kun menin sen luokse pehmeän harjan kanssa. Pujahdin karsinaan nopeasti, sillä Rhanalla oli ollut tapana luikahtaa käytävälle tutkiskelemaan. Tällä kertaa varsa oli kuitenkin kiinnostunut vain minusta ja se alkoi heri pyörimään ympärilläni ja pukkimaan käsiäni pienellä pehmeällä turvallaan. Laskin harjan oven viereen ja tervehdin Hazaa, joka tuli nuuhkimaan taskujani herkkujen toivossa. Kaivoin esille pienen palan porkkanaa ja tarjosin sen tammalle. Rhana oli erittäin kiinnostunut herkusta, joten päätin käyttää tilaisuuden hyväkseni ja koettaa jotain.

Rhanan käsittely oli vasta alussa, eikä se oikein vielä sietänyt pidempiaikaista kosketusta. Tarjosin varsalle toisella kädellä porkkanaa ja toisella silittelin sitä varovasti lavan kohdalta pitäen välillä taukoja. Rhana värähti hieman, mutta antoi minun koskettaa ja silittää. Varsa otti porkkananpalan kädestäni nätisti ja silitin sen kaulaa, josta se perääntyi emänsä luokse. Varsa tuli hetken päästä taas tutkailemaan minua ja annoin sille herkun, jonka lomassa pidin hetken kättäni sen selällä. Ajattelin pitää harjoituksen lyhyenä ja lopettaa positiiviseen kokemukseen. Nappasin harjan lattialta ja jätin sen karsinan ovessa roikkuvaan harjapakkiin, josta löytäisin sen seuraavalla kerralla, tänään ei ollut vielä sen aika. Seurailin varsaa vielä hetkisen ennenkuin lähdin kohti seuraavaa karsinaa.


03.08.2010, Päiväkirjamerkintä, omistaja
Hieman yli vuosikas Rhana oli tänään hieman huonolla tuulella. Tamma ei antanut laittaa riimua eikä ilmeisesti muutoinkaan olla tekemisissä kenenkään kanssa. Päätin kuitenkin yrittää ja istahdin tamman karsinaan. Odotukseni palkittiinkin puolen tunnin jälkeen, kun neiti tuli viereeni seisomaan. Nousin ylös ja juttelin tammalle rauhallisesti samalla silitellen sitä rinnasta. Hain harjapakista pehmeän suan, jolla aloin pitkin vedoin harjata tammaa. Rhana rentoutui nopeasti ja omenanpalan avulla se antoi laittaa riimunkin päähänsä. Ajattelin käydä pienellä kävelylenkillä sen kanssa, joten napsautin riimunnarun kiinni ja talutin tamman käytävälle. Rhana oli luottavaisen oloinen, joten jatkoin hyvillä mielin pihamaalle. Ulkona paistoi aurinko. Tamma pysähtyi ovensuulle nostaen päänsä korkealle sulkien silmänsä. Se hengitti syvään ja päästi sitten pitkän matalan puhalluksen. Hymyilin ja houkuttelin tamman jatkamaan matkaa kanssani. Kävimme pienen lenkin tallin pihalla ja harjoittelimme nätisti kulkemista ja pysähtymistä. Rhana oli yhteistyöhaluinen ja harjoitus meni hienosti. Päätin tuokiomme silittelemällä tammaa, jonka jälkeen vein sen tarhaan missä sen emä otti sen vastaan hellyydenosoituksin.


09.05.2012, Kouluvalmennus, Helppo C, Katja
Rautias tamma liikkui kentällä hyvin varmoin, kevyein askelin. Katselin kun kokosit tamman ja siirsit sen pyynnöstäni raviin. Rhana totteli nätisti käskyäsi ja siirtyi pehmeästi raviin, tamman liidokas raviaskel lennätti teitä uraa pitkin. Teitte taivutuksia volttien avulla, säätelitte ympyröiden kokoa. Rhana taipui alusta asti melko mukavasti, eikä tamma vaatinut sinulta paljon muuta kuin hyvää asettamista.

Voltit jätittekin nyt taaksepäin ja siirryitte ravaamaan suoraa uraa. Teitte temponvaihteluita niin että lyhyet sivut koititte mennä mahdollisimman rauhallista ravia ja pitkät sivut mahdollisimman reipasta ravia. Saitte todella hyvin tehtyä hidastukset, myöskin reippaammat pätkät menivät mukavasti vaikkakin tempo vaihteli tällöin melko lailla. Temponvaihteluiden jälkeen tarkoituksena oli harjoitella pysähdyksiä. Aloititte pysähdyksien tekemisen käynnissä. Rhana pysähtyi todella pehmeästi kun teit pienen pidätteen, ja muutaman toiston jälkeen saitkin siirtää tamman raviin. Ensimmäinen pysähdys ravista ei onnistunut kovinkaan hyvin, sillä se oli melko terävä ja tamma oli lähdössä heti liikenteeseen takaisin. Toinen pysähdys olikin jo paljon parempi, tamma pysähtyi nyt jo paljon pehmeämmin ja suostui seisomaankin tarvittavan ajan paikoillaan. Toistitte pysähdyksiä vielä muutamaan otteeseen, jonka jälkeen olin jo todella tyytyväinen suorituksiinne.

Pääsitte vielä lopuksi ottamaan hieman harjoituslaukkaa, molempiin suuntiin. Rhana on todella kehityskelpoinen kouluratsu ja sillä on mahdollisuuksia pärjätä hyvin kilpailuissa, kunhan vain jaksatte treenata tarpeaksi.


20.07.2012, Kouluvalmennus, Helppo B, Pinja_K
Ratsukko oli jo menemässä alkukäyntejä kun tulin. Tamma näytti kivalta. Pian Shannon keräsit ohjat ja he saivat luvan aloittaa kevyessäravissa. Rhana vähän testaili Shannonia, mutta kyllä se yhteistyö sieltä sitten löytyi. He aloittivat avotaivutuksilla ja volteilla. Vähän aikaa lämmiteltyään tehtävä vaihtui. Nyt heidän piti tehdä paljon omatoimisia temponlisäyksiä ja vähennyksiä. Shannon sai taas vähän taistella tammansa kanssa, mutta taas jälleen yhteis työ löytyi ja tällä kertaa se näytti tulleen jäädäkseen.

Tehtävä vaihtui uudelleen. Rata meni näin: kokorataleikkaa ravissa, pitkällä sivulla laukannnosto, lyhyellä sivulla käyntiin, pitkän sivun puoliväliin ravista pysähdys ja laukannosto pysähdyksestä. Sulavaliikkeinen ratsu meni kauniisti ratsastajansa kanssa koko tehtävän suurinpiirtein virheettömästi. Pieniä mokia tuli, mutta ne eivät haitanneet, sillä Rhana sattui välillä menemään vain muutaman askeleen väärä askellajia, minkä Shannon korjasikin pian. He ravasivat pari kierrosta harjoitusravissa ja pian aloimmekin nostaa laukkaa. Laukan nostettuaan Shannon sai omatoimisesti tehdä vielä suunnan vaihtoja, ja vaihtaa laukkaa ja tehdä ympyröitä. Jätimme pian laukan pois ja he siirtyivät ravin kautta käyntiin.


03.04.2013, Kouluvalmennus, Helppo A, WW
Nousimme ratsaille pihassa, jossa punttasin Shannonin selkään. Tamma seisoi hieman kärsimättömän näköisenä paikallaan, mutta kun päästiin liikkeelle, se rauhoittui taas. Harjoittelimme keskiaskellajeja lävistäjillä. Pienen alkuverkan jälkeen, johon kuului mm. laukkapukkispurtti karkuun tallista juoksevaa koiraa. Hui! Anyway, aloitimme ravityöskentelyllä. Annoin ohjeet tulla kokorataleikkaata vuorosuuntiin keskiravissa keventäen. Shannon siirsi raviin ja kääntyessään M:stä antoi hän pohkeita, mutta Rhana ravasi vain tavallista raviaan. "Enemmän!", huusin. Kääntyessä uudelle kokorataleikkaalinjalle Shannon antoi kunnolla pohkeita ja maiskutti, mutta Rhana siirtyi laukkaan. Kehotin keventämään isommin ja antamaan rohkeammin pohkeita. Uusi yritys. Tällä kertaa Shannon malttoi keventää isosti ja Rhana tajusi ettei saanut laukata, pidensi askeltaan ja he kiisivät linjan läpi. "Hyvä, mutta enemmän." naurahdin. Loppujen lopuksi sujui erittäin hyvin!


22.08.2016, Kouluvalmennus, Helppo A, VRL-14727
Kun saavun kentälle, on valmennettavani jo lämmittelemässä Rhanaa. Shannon näyttää osavaan käsitellä tammaa, ja Rhana ravailee rentona ja kuulolla. Me molemmat tiedämme, että tamma käy heti niskan päälle, jos sitä ei osaa kunnioittaa ratsastaessa. Kapuan istumaan kentän aidalle ja tarkastelen Rhanan ja Shannonin liikkeitä. Shannon ja Rhana näyttivät hyviltä, myös silloin kun Shannon näytti mitä piti tehdä ja tamma totteli.

“Hyvä! Tänään teemme laukanvaihtoja käynnin kautta ja hieman vastalaukkaa lopussa. Nyt voisit ensin kävelle hetken ja aloittaa laukkaamisen uraa pitkin ihan normaalisti. Ja vaihda suunta!” ohjeistan. Shannon nyökkää, ja näkymättömin avuin hidastaa Rhanan käyntiin ja vaihtaa suunnan koko rata leikkaa kuviolla. “Nostanko laukan ravista vai käynnistä?” Shannon kysyy hetken päästä. “Käynnistä”, vastaan hetken mietittyäni. Nainen nyökkää taas vastaukseksi. Hieman ennen seuraavaa kulmaa hän kokoaa ohjia ja tekee hieman näkyvän puolipidätteen. Tamma nostaa päänsä ylös ja pyrähtää hienoon laukkaan. Rhanan askel on pitkää ja kaunista, Shannon istuu satulassa ja ohjailee Rhanaa mukavannäköisesti. Laukka on hieman liian kovaa ja Shannon huomaa sen itsekin, kun tamma rikkoo kulmassa raviin liiallisen vauhdin vuoksi. “Kokeile uudelleen ja nyt rauhallisempaa, maltillisempaa laukkaa”, sanon. Shannon antaa muutaman puolipidätteen ja laukkapohkeet. Rhana lähtee jälleen reippaaseen laukkaan, mutta Shannon on jo antanut puolipidätteitä ja arabi siirtyy hienoon, lennokkaaseen laukkaan. Ratsukko laukkaa muutaman kierroksen uraa pitkin ja Rhana selkeästi hakeutuu kuolaimelle.

“Nyt käynnin kautta isolle kahdeksikkokuviolle ja jatka siinä laukkaa!” huudan nopeasti. Shannon pidättää Rhanaa ja pikakäynnissä ratsukko siirtyy kahdeksikolle. Pian arabitamma laukkaa kahdeksikkoa. “Hyvä. Nyt vaihda kahdeksikon keskiosassa laukka nopeasti käynnin kautta joka kerta. Sitä vastalaukkaa mennään pian tällä kahdeksikolla”, sanon isoon ääneen. Shannon tekee työtä käskettyä. Näyttää hienolta, kun Rhana taivuttaa kaulaa ja on selkeästi kuulolla. Arabit näyttävät kyllä kauniilta laukatessaan kuuliaisina niskasta taipuen. Ja aina määrämässäni paikassa Shannon siirtyy käyntiin ja nostaa toisen laukan. Tätä tehtävää teetän ratsukolla noin kymmenisen minuuttia.

“Hienoa! Nyt voit vaihtaa suuntaa ja ravailla hetkisen uralla”, kehotan. Tarkastelen Rhanaa joka pärskii tyytyväisen oloisena ravaillessaan rentona Shannonin alla. Tamman kaulalla on vaahtoläikkiä ja suusta pursuilee vaahtoa, mutta muuten Rhana näyttää energiseltä. “Sitten taas kahdeksikolle, aloita oikea laukka ja vaihda se keskellä sitten toiseen laukkaan siten, että menet koko ajan vastalaukkaa”, määrään tehtävän. Arabi taipuu hienosti oikeassa laukassa kahdeksikolla. Shannon tekee määrämäni vaihdot joka kerta, kunnes pyydän ratsukkoa loppulämmittelyihin. “Se meni hienosti. Rhana oli hyvin kuulolla ja taipui kauniisti. Se myös jaksoi hyvin. Sinä ja Rhana sovitte hyvin yhteen”, sanon loppukiitokseni. Rhana pysähtyy rapsuttamaan jalkaansa ja minä ja Shannon katsomme toisiamme hymyillen.


01.05.2017, Kouluvalmennus, Helppo A, Ida
Ennen valmennusta Shannon verrytteli itsenäisesti Rhanan. Tamma vaikutti jo alkuun hyvin rennolta ja tyyneltä. Tänään harjoiteltaisiin sovellettuja pätkiä helpon A:n kouluradasta.

Aloiteltiin käyntitehtävillä, mitkä olivat usein radan haastavin osuus. Shannon oli juuri ottanut tammalla laukkaa, joten se oli hyvin valmiiksi jo menossa eteen, eikä keskikäyntiä tarvinnut paljoa pyytää. Tästä tuli tamma sitten koota, ratsastaa koottuna muutama askel ja tehdä täyskäännös etuosan ympäri ja samalla vaihtaa suuntaa ja jatkaa keskikäynnillä. Rhana oli todella hyvin avuilla ja vastaanotti ratsastajan pidätteetkin hyvin. Takaosakäännöksissä meinasi tamma lähteä väistämään, eikä malttanut keskittyä kuuntelemaan pohjetta. Tämä saatiin kuitenkin korjattua, kun Shannon vähän paremmin antoi tukea Rhanalle.

Seuraavassa tehtävässä tultiin harjoitusravista suoraan pysähdykseen. Peruutettiin neljä askelta, jonka jälkeen laukan tuli nousta. Laukannostossa sai käyttää muutamaa käyntiaskelta, mutta ravia en halunnut nähdä missään välissä. Laukattiin ihan lyhyt pätkä ja askellajin tuli vaihtua suoraan laukasta takaisin käyntiin. Peruutuksessa Rhana meinasi mennä hieman vinoksi, mihin Shannonin ei tarvinnut kuin kiinnittää huomiota enemmän ja homma korjaantui sillä. Nostot olivat hyviä ja teräviä ja laukka pyöreää. Siirtymisessä takaisin käyntiin sen sijaan oli hieman haastetta, sillä tamma meinasi jatkuvasti ottaa väliin muutaman raviaskeleen. Määräsin kerran ratsukon pysähtymään suoraan laukasta ja lähteä välittömästi peruuttamaan, minkä jälkeen Rhanalle alkoi mennä käyntisiirtymiset paremmin perille.

Loppuun ratsukko sai vielä tavailla hieman pidemmällä ohjalla, kun laukkatyöskentelykin oli ollut lopulta aika kokoavaa. Mielestäni ratsukon yhteistyö sujui hyvin ja Rhana oli oikein reipas ja vastasi hyvin ratsastajan apuihin.


14.07.2017, Kouluvalmennus, Helppo A, Layda
Rhana tepasteli jännittyneenä ympäri maneesia, joskus pukittaen ja toisinaan jopa hetkeksi rentoutuen. Kaviot viuhuivat toisinaan niin korkealla ilmassa, että näin jo sieluni silmin kuinka ratsastaja heittäisi sieltä voltilla alas hetkenä minä hyvänsä. Mutta kas kummaa, hän istui kuin liimattu siinä hienossa, vastakiillotetussa koulupenkissä. Kenties tätä oli käynyt ennenkin. Hetken päästä Shannonilla meni kuitenkin hermot, joten nainen karjaisi tammalle kerran topakasti, ja pelleily loppui seinään. Kun meno alkoi näyttää tarpeeksi rennolta, uskalsin alkaa valmentamaan ilman sitä pelkoa, että kohta lähtee taas.

Rhanasta ja Shannonista näki, että kaksikko oli kokenut yhdessä paljon, sillä tamma kuunteli ratsastajaansa erittäin kuuliaisena. Lähdimme treenaamaan Helppo A:1 -rataa aloittaen alun raviväistöstä. Shannonilla oli lievästi vino istunta, jonka takia ratsukin meni hieman kaarelle joka väistössä, mutta muuten moitteen varaa ei ollut. Korjailimme ongelmaa tekemällä lyhyitä pohkeenväistöpätkiä, tavoitteena ainoastaan pitää tamma suorana. Pikkuhiljaa alkoi sujua, ja parin onnistumisen jälkeen siirryimme eteenpäin. Seuraavaksi pyysin ratsukkoa näyttämään hieman peruutuksia ja takaosankäännöksiä ilman ohjeistustani. Parin huolimattomuusvirheen takia Rhana pääsi vähän niiaamaan peruutuksissa valahtaen luotiviivan taakse. Takaosankäännöksissä kehotin ratsastajaa muistamaan istua hevosta eteen myös käännöksessä, sillä ne jäivät hieman vaisuiksi eikä tamma aivan rehellisesti polkenut takajaloillaan. Vaikka Helppo A-tasolla liikkeestä olisikin saanut ihan hyvät pisteet, tavoittelimme vielä hitusen parempaa. Shannon onneksi kuunteli ja sisäisti neuvoni erittäin hyvin, ja saimme tehtyä huiman parannuksen muutamalla toistolla.

"Herranjumala, kello on jo noin paljon! Otetaan vielä laukkatehtäväksi niin, että toisella pitkällä sivulla teet laukka-käynti-laukka-siirtymän ja toisella sivulla näytätte parhaat keskilaukkanne. Lyhyillä sivuilla koottua laukkaa", ohjeistin. Shannon kokosi tammansa taidokkaasti ennen käyntisiirtymää, vaikka takaisin laukkaan pääsy vaatikin pari raviaskelta. Keskilaukka oli HeA-tasolle erittäin hyvä, mutta lyhyillä sivuilla koottu laukka oli etenkin keskilaukan jälkeen varsin haastavaa, ja Shannon joutui käyttämään hidastamiseksi varsin paljon ohjaa. Aikaa oli kuitenkin tässä vaiheessa kulunut niin paljon, ettemme ehtineet enää tehdä hienosäätöä, vaan annoin ratsukolle luvan siirtyä loppuverryttelyyn.nKokonaisuudessaan vallan mainio valmennus, vaikka virheitä tuli niin Shannon kuunteli ohjeet todella hyvin ja saimme parannettua monet ongelmat paremmalle tasolle. Rhanakin oli selvästi kokenut ja kuuliainen tamma alkuongelmia lukuunottamatta.


30.01.2018, Päiväkirjamerkintä, omistaja
Kisapäivä ja superhermostunut hevonen. Mahtavaa. Rhanan tuntien jos se ei jotain halua, niin sitä se ei myöskään tee. Steppaileva ja luimiva hermoromahdustamma tästä puuttuikin. Olin itsekin hermona, sillä en ollut voinut kovin hyvin viimeisten kuukausien aikana, mitähän tästä oikein tulisi. Koitin saada tammaa rentoutumaan kävelyttämällä ja harjailemalla sitä. Ei juurikaan vaikutusta. Ei sitten auttanut kuin lähteä radalle ja toivoa parasta. Helppo A -luokka oli meille tuttu ja turvallinen, kyllä se menisi kuin vettä vaan. Tamma allani tuntui aivan eri hevoselta ja lähtömerkin saatuamme olin aivan kauhuissani. Hevonen kuunteli hyvin, mutta levottomuus näkyi meistä molemmista varmasti kauas eikä suoritus todellakaan mennyt kuten olin toivonut. Seitsemän sija. "Noh, ei sentään hylkyä tullut", naurahdin.


21.10.2018, Päiväkirjamerkintä, Simona, VRL-11789
Hevoskuumeeni oli vain kasvanut, kun sain lupaavan viestin päästessäni tutustumaan läheisen tallin täysiverisiin. Se, mikä noissa hevosissa oli minut sytyttänyt oli vieläkin mysteeri, mutta en voinut olla hymyilemättä, kun minulle esiteltiin tallirakennusta, jonka karsinarivistössä oli hienompaa hienompia hevosia. “Tässä on Rhana”, minulle kerrottiin. Ystävällinen nainen avasi karsinan oven ja laittoi riimun tamman siroon päähän, silittäen sen poskea hennosti. “Kaunis tapaus”, totesin ja nostin suupieleni vinoon hymyyn. Vein kättäni hevosen silkinpehmeällä kaulalla, siirtyen kokeilemaan sen ohuita harjansuortuvia. “Jätän teidät nyt tutustumaan, se kyllä rentoutuu tuosta – varsinkin kun juttelet sille rauhassa”, nainen opasti minulle ja soi minulle hymyn lähtiessään.

Vein pehmeää pölyharjaa hevosen kaulaa pitkin säälle, siitä selälle ja lautasille. Puhuin ja hyräilin hennosti hevoselle, jonka silmät olivat puoliummessa. Kärpäset yrittivät katonrajassa etsiä itselleen ulospääsyä ja joku lakaisi tallikäytävää, mutta muuten tallissa oli lähes hiljaista. Hetken harjattuani ja jokaisen harjapussin harjan koluttuani, siirryin hetkeksi vain oleskelemaan tamman viereen. Rhana höristi korviaan ja siirsi lempeän katseensa minuun, ja vein käteni vaan pitkin sen päätä. Rapsutin pois pienen likatahran tamman piirrosta ja vein otsatukkaan kuuluvia suortuvia pois korvan takaa paikalleen. Aika vierähti välillämme nopeasti ja pian minun oli aika heittää hyvästit hevoselle. “Hei sitten Rhana” sanoin naurahtaen kevyesti. Otin riimun pois hevosen päältä, sen ottaessa askeleen poispäin ovesta.


31.10.2018, Päiväkirjamerkintä, omistaja
Tänään oli näyttelypäivä ja mukaani lähtivät Rhana sekä puolanarabiori Armazi. Hevoset vaikuttivat hieman hermostuneilta, kun saavuimme näyttelypaikalle, mutta etenkin Rhana rentoutui kuin taikaiskusta hoitohetken jälkeen. Jotenkin harjaus vain vaikuttaa siihen niin hyvin. Rhana oli oikein nätissä kunnossa ja sen karva kiilsi, olin innoissani ja minusta tuntui että tänään olisi hyvä päivä. Vuoroamme odotellessa kävin pienellä kävelyllä tamman kanssa. Rhanalla oli paljon asiaa, se hirnahteli ja päästi ihmeellisiä kimeitä vinkaisuja tanssahdellessaan eteenpäin. Toivon, että se käyttäytyisi yhtä edukseen myös kehässä. Vihdoin oli meidän vuoromme ja tuloksestakin voi päätellä, että meillä meni hyvin, 2/12 sekä RCH! Rhana ei olisi voinut olla nätimmin ja tulos ylitti odotukseni, nyt pääsemme ilmoittamaan tamman seuraavaan kantakirjaustilaisuuteen.

Ei arvosteluja.


The Legacy

MJA Rasha al-Jamila In'am Farrah MJA MJA Rana Fairuz MJA Abd al-Rashid
2013 Straigth Egyptian Arabian Mare, isä Yayah VI (Shakila Al-Tayr VI), owned by Briarwood Arabians 2014 Straigth Egyptian Arabian Mare, isä Farid Amal al Rayad (Imperial al Baliha), owned by Majorithy Arabians
2015 Straigth Egyptian Arabian Mare, isä Fayyadh al Najya (Bora Fatima), owned by Kaimel Stable 2016 Straigth Egyptian Arabian Stallion, isä Galal Amadeus (Amira Dirayat), owned by Majorithy Arabians


Giftedd MJA Rhasmah al Rayydan
2017 Araloosa Stallion, isä Gift Wrapped (Shake The Spots), owned by Southern Oak Equine
2018 Straigth Egyptian Arabian Mare, isä Imperial Shai AES (Immyria), owned by Kultahuisku

Yhteystiedot

Shannon. VRL-05645, email

Tekijänoikeudet

Tämä on virtuaalitalli, mikään sivuilla ei ole todellista eikä kuvissa olevilla hevosilla ole mitään tekemistä tämän sivun kanssa. This is a sim game stable and nothing here is real or related to the horses in the pictures.

Ulkoasu © M Layouts, muokkaus Shannon.
Kuvat © Pexels.com, Butler Farms & Om El Arab

Suosittelemme

Bellimo Arabians
Islanninhevostalli Trottúr
Kultahuisku
al Najya
Walia Arabians
al Qismat Arabians
Maghara Arabians
Blackthorn Hills Farm
Southern Oak Equine
Galal Arabians
Dahabu Arabians
Starfire Estate
Majorithy Arabians